Erling Haaland, igrač Manchester Cityja izabran je za najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2022/2023. na ceremoniji koja je održana večeras u dvorani ”Grimaldi Forum” u Monte Carlu. Najboljom nogometašicom za minulu tamičarsku godinu proglašena je Aitana Bonmati, igračica Barcelone.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u UEFA-inom žiriju ove godine su Bakir Tiro, urednik sportskog servisa AA za Balkan koji je birao najboljeg fudbalera i trenera te Adis Hadžić, voditelj i reporter TV Nove koji je glasao za najbolju nogometašicu i trenera u ženskoj kategoriji. Tako se Bosna i Hercegovina našla među 25 zemalja koje su imale članove žirija i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Novinar Nove Adis Hadžić kao dio službene delegacije UEFA-e, odnosno kao član žirija prisustvovao je ceremoniji dodjele, ali i izvlačenju grupne faze za Ligu prvaka.

„Čast mi je i veoma sam ponosan što sam ove godine imao priliku biti dio UEFA-nog žirija i predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovom prestižnom izboru. Maksimalnih pet bodova dao sam Aitani Bonmati, koja je po mom mišljenju svojim igrama u dresu Barcelone i reprezentacije Španije to u potpunosti zaslužila.“ – rekao je Hadžić.

U konkurenciji za najboljeg fudbalera u Evropi u prošloj sezoni još su bili Kevin De Bruyne (Manchester City) i Lionel Messi (PSG, Inter Miami), dok je ovogodišnja dobitnica titule najbolje nogometašice Evrope, Aitana Bonmati, iza sebe ostavila Olgu Carmonu iz Real Madrida te Sam Kerr iz Chelsea.

Najbolji trenerom u Evropi proglašen je Pep Guardiola, trener Manchester Cityja. Titulu najbolje trenerice u kategoriji ženskih timova ponijela je Sarina Wiegman, selektorka reprezentacije Engleske.

UEFA-in žiri, koji je proglasio pobjednike u svim konkurencijama, sačinjavali su 32 trenera klubova učesnika Lige prvaka u minuloj sezoni, kao i 55 novinara, po jedan iz svake zemlje članice kontinentalne fudbalske asocijacije.

Početni uži izbor od tri igrača ranije je odabrala UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji. Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).