Erkan Kolçak Köstendil je turski glumac, redatelj i scenarist rođen 16. januara 1983. godine u Bursi, Turska. Poznat je po svojoj svestranosti i talentu u turskoj kinematografiji i televiziji.

Köstendil je započeo svoju karijeru na pozorišnim daskama, gdje je stekao osnovne glumačke vještine. Njegov proboj na televiziji dogodio se u seriji “Ulan Istanbul”, no pravi uspon do slave doživio je s ulogom Vartolua u popularnoj seriji “Çukur” (“Jama”). Ova uloga mu je donijela veliku popularnost i priznanje, omogućivši mu da se istakne kao jedan od vodećih turskih glumaca.

Vartolu Saadettin, kojeg glumi Erkan Kolçak Köstendil, jedan je od najkompleksnijih i najzanimljivijih likova u turskoj seriji “Çukur” (“Jama”). Rođen kao Salih Koçovalı, Vartolu je prošao kroz težak životni put koji ga je doveo do toga da postane opasan i nemilosrdan mafijaš. Njegova transformacija iz mladog dječaka koji je izgubio majku u surovog kriminalca prikazuje dubinu i slojevitost njegovog karaktera. Vartolu se vraća u svoju staru četvrt s ciljem osvete, ali postupno otkriva porodičnu povezanost i ljubav koja ga ponovno definira. Njegov odnos s protagonistom Yamacom Koçovalıjem i drugim članovima porodice Koçovalı daje seriji emotivnu dubinu i napetost. Erkan Kolçak Köstendil je svojom izvrsnom glumom uspio prikazati složenost i unutarnje sukobe Vartolua, čineći ga jednim od najomiljenijih i najupečatljivijih likova u seriji “Çukur” (“Jama”).

Za turski portal Onedio, Köstendil je otkrio da je Vartolu prvobitno zamišljen kao lik koji će se pojaviti samo u 16 epizoda. Međutim, zbog pozitivnih reakcija publike i njegove želje da istraži više s tim likom, odlučeno je da Vartolu ostane u seriji tijekom četiri sezone. Naglašava da mu je uloga Vartolua omogućila da se razvija kao glumac, te da mu je sloboda istraživanja i razvijanja uloge omogućila da Vartolua učini slojevitim i zanimljivim likom.

Pored glume, Köstendil se bavi i režijom te je primjer svestranog umjetnika koji se ne boji istraživati različite aspekte svoje profesije, bilo kroz glumu, režiju ili pisanje scenarija. Njegova strast prema umjetnosti i predanost radu čine ga istaknutom figurom u turskoj i međunarodnoj zabavnoj industriji.