TV Nova je i ove godine bila domaćin programa "Slobodni glasovi 2024.", koji je studentima novinarstva pružio priliku za plaćenu novinarsku praksu. Program se realizira u sklopu Mediacentra Sarajevo kroz edukativni projekt "Politička pismenost i monitoring štetnih narativa koji mogu utjecati na slobodne i pravedne izbore u BiH," uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Kroz ovaj program, studenti su imali priliku iz prve ruke upoznati se s dinamikom novinarskog posla, raditi na stvarnim novinarskim zadacima i sudjelovati u svakodnevnom radu redakcije TV Nove. Kroz svakodnevne zadatke, mentorstvo iskusnih novinara i praktičan rad, polaznici su proširili svoja znanja i vještine te stekli neprocjenjivo iskustvo koje će im koristiti u budućim karijerama. Tokom prakse, prošli su kroz intenzivan praktični trening koji ih je osposobio za različite aspekte novinarskog rada – od istraživačkog novinarstva, montaže i obrade videa, do izvještavanja uživo. Studente su mentorirali iskusni novinari i urednici TV Nove, koji su s njima dijelili svoja znanja i iskustva.

Direktorica Informativnog programa TV Nove, Jasmina Demirović Mustafić, izrazila je zadovoljstvo zbog prilike da sarađuju sa studentima i pomognu im u sticanju praktičnog znanja:
“Na TV Novoj vjerujemo da je ulaganje u mlade novinare od velike važnosti za budućnost novinarstva. Kroz ovakve programe, studenti dobijaju priliku raditi u stvarnom okruženju i učiti od naših iskusnih novinara i urednika. Njihova energija i želja za učenjem donose osvježenje u našu redakciju, a mi smo tu da ih podržimo i pružimo im potrebna znanja i vještine.”

Studentica Željana Đajić s Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci podijelila je svoje dojmove:
“Zajedno s kolegom Mehmedom Đokićem, imala sam čast i zadovoljstvo obaviti trosedmičnu praksu u sklopu projekta Mediacentra ‘Slobodni glasovi’ u divnoj redakciji TV Nove u Sarajevu. Naš mentor, fenomenalni Tahir Žustra, s puno strpljenja i prijateljskim pristupom, pokazao nam je sve korake koje jedan novinar prolazi u svom poslu, od tehničkih vještina do lekcija o novinarskoj etici. Praksa u redakciji Nove TV pružila mi je neprocjenjivo iskustvo i osjećaj pripadnosti timu, što su potvrdili i neformalni razgovori te podrška kolega.”

Mehmed Đokić, student novinarstva iz Sarajeva, također je podijelio svoje iskustvo:
“Praksa na TV Novoj naučila me osnovama televizijskog novinarstva, vještinama koje nisam imao prilike savladati na fakultetu. Zahvaljujući mentoru Tahiru Žustri, usvojio sam nove tehnike izvještavanja i etičke norme koje su ključne za moj budući poziv.”

Program “Slobodni glasovi 2024.” pokazao se kao dragocjeno iskustvo za sve polaznike, pružajući im ne samo znanje i vještine, već i priliku da uspostave kontakte i uče iz prve ruke od najboljih profesionalaca u industriji.