Samo sedam dana dijeli nas od početka nove sezone MasterChefa, a već prva epizoda u ponedjeljak, 23. septembra u 21.15 kandidatima će donijeti veliko iznenađenje jer će ih u najpoznatijoj televizijskoj kuhinji uz Stjepana Vukadina dočekati dva nova člana žirija – Goran Kočiš i Mario Mihelj.

„Naša je zadaća da od vas napravimo chefove koji će jednog dana zamijeniti naša mjesta“, poručit će Mario kandidatima MasterChefa, dok će Goran dodati da njihov put neće biti lagan te savjetovati im da budu ustrajni, fokusirani, ‘nabrijani’ i, najvažnije, da vjeruju u sebe. „To je recept koji će vas dovesti do pregače“, poručit će Goran.
Od dvije hiljade prijavljenih, audicijama je pristupilo sedamdesetak odabranih takmičara, a njihova kreativna jela i životne priče gledatelji će moći pratiti kroz prvih šest audicijskih epizoda. Za titulu sedmog MasterChefa takmičit će se zaljubljenici u kuhanje različitih dobnih skupina, od 18 do 63 godine, te različitih profesija i zanimanja, pa će svoje snalaženje za kuhinjskim pultom pokazati ekonomisti, konobari, medicinski radnici, studenti, penzioneri, inžinjeri, tehničari i brojni drugi.
Kandidati koji na audicijama osvoje pregaču, izborit će prolazak u bootcamp, idući selekcijski krug, u kojem će kuhati jela prema zadanim namirnicama u zadanom vremenu. Najbolji kandidati koji osvoje pregaču imat će prilike odabrati u čijem timu, od trojice članova žirija, žele nastaviti takmičenje. No broj pregača je ograničen, pa će tako žiri napraviti selekciju među kandidatima s ciljem da odaberu 24 najbolja koji će dobiti jedinstvenu priliku ući u MasterChef kuhinju i MasterChef vilu.
Kroz sedmične tematske cikluse, kandidati koji uđu u MasterChef kuhinju suočit će se s 10 kutija iznenađenja, devet testova kreativnosti, 23 stres testa i devet gastroduela, sve s ciljem da napreduju u takmičenju i zadovolje zahtjevne kriterije žirija. No kandidatima će MasterChef biti i prilika da uče od iskusnih gastro profesionalaca, pa će tako, osim od članova žirija koji će biti njihovi mentori, o brojnim tehnikama kuhanja učiti i od 20-ak gostujućih chefova. Ispod MasterChef sata, kandidatima će rasti adrenalin i apetit za pobjedu dok se utrkuju s vremenom i testiraju svoju snalažljivost, kreativnost, brzinu i znanje – sve do finala koje će otkriti pobjednika sedme sezone.
Tokom 60 napetih epizoda, kandidati će, osim svojih kulinarskih vještina predstaviti svoje osobnosti i zanimljive životne priče, a ko će već na audiciji oduševiti li razočarati žiri, ne propustite doznati u ponedjeljak, 23. septembra u 21.15h na TV Novoj!