Iako za sebe kaže da je tih i povučen, glumac iz serije “Djevojka sa sela” Birkan Sokullu je meta obožavateljica koje “padaju” na njegov fizički izgled, košarkašku prošlost i glumačku karijeru.

Tijelo isklesano sportskom prošlošću, neodoljivi šarm te izgled, na kojem možemo zahvaliti bosanskim genima melem su za ženske oči.

Sviđaju mi se dinamične, zabavne i lijepe žene jakog karaktera. Vjerojatno zato što sam ja potpuno drukčiji: staložen, povučen i pomalo sramežljivi boem” – rekao je Birkan Sokullu, nama poznatiji kao Kerim u jednom intervjuu.

Birkan koji u seriji “Djevojka sa sela” tumači lik Kerima rođen je u Istanbulu, ali rado ističe svoje bosansko porijeklo. Prezime Sokullu turska je verzija bosanskog Sokolović, i Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih istorijskih ličnosti Osmanskoga Carstva, velikim vezirom Mehmet pašom Sokolovićem. Njegov djed po ocu doselio se još 50-ih godina prošlog stoljeća iz Bosne u Tursku, možda baš iz slavnog sela Sokolovići u okolici Višegrada, a u istome doseljeničkom valu stigla je i majčina porodica.

Kako su u turskom show businessu na cijeni upravo oni koji se razlikuju od većine, tako je Birkan Sokullu dobio šansu – i dobro je iskoristio u TV seriji “Djevojka sa sela” koju pratimo u programu Nove BH.

Zajedno s partnericom Burcu Biricik koja u seriji “Djevojka sa sela” tumači Huliju osvojili su prestižnu televizijsku nagradu “Altin Kelebek” za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost.

“Upoznali smo se prije početka snimanja, ali odmah smo se prepoznali kao srodne duše i sprijateljili. Naše razumijevanje je rezultiralo dobro obavljenim poslom pa stoga i nagradom” – izjavio je Birkan.

Karijeru u show businessu počeo kao maneken. Još 2003. je učestvovao na takmičenju Best Model of Turkey, na kojem je osvojio treće mjesto. Tada je prekinuo sa sportom i upisao se u televizijsku školu u sklopu Sveučilištu Maltepe, a dok je studirao radio je kao radijski spiker, maneken i fotomodel.

Na male ekrane pojavio se s manjom ulogom u seriji “Melekler korusun” (2008.), a prekretnica u karijeri bila je serija “Küçük sırlar” (2010.), nakon koje je uslijedile uspješne uloge u serijama “Uçurum” (2012.) i “Kurt Seyit ve Şura” (2014), i odjednom je postao poznat.

“Za mene je gluma samo posao, nije način života, ali donosi teret slave” – ističe Sokullu.