Nakon uspona i padova koji su se odvili prošle sedmice, nova sedmica u "Survivoru" započela je izazovom koji je mnogim kandidatima omiljen zbog onoga što donosi kao nagradu, a u pitanju su namirnice koje kandidatima mogu pružiti mogućnost kuhanja novih jela o kojima su dosad na otoku mogli samo sanjati. S obzirom na to da su se kandidati u nekoliko navrata već potužili da je hrana jedino o čemu mogu razmišljati, u svima je proradio takmičarski duh kada su vidjeli da ovosedmične namirnice uključuju svježe sastojke za pripremu graha u loncu kojega su se mnogi zaželjeli nakon višesedmičnih oskudnih i jednoličnih obroka.

Novi izazov za namirnice sastojao se od poligona u kojemu su kandidati testirali svoju brzinu, ravnotežu i spretnost kako na kopnu, tako i u vodi. Iako je plavi tim bio u uvjerljivom vodstvu kroz cijeli izazov, ovoga je puta crveni tim uspio učiniti nemoguće i izjednačiti bodove u pretposljednjoj rundi koja je mnoge ostavila tankih živaca. U završnici izazova Tena i Goran iz plavog tima te Maša i Stefan iz crvenog tima takmičili su se za osvajanje odlučujućeg poena, a posljednja runda dokazala je da se i u trenutku najmanjeg nadanja može dogoditi najneočekivaniji preokret.

Iako je gotovo cijela runda protekla s velikim zaostatkom crvenog tima zbog Mašine greške prilikom izvršavanja izazova, zadatak preciznosti na kraju uspio je otopiti čak i veliku prednost plavih, a odlučujući poen za crvene donio je Stefan koji je još jednom pokazao da ga precizna ruka služi čak i u najstresnijem trenutku.

Čestitke Teni koja je vrhunski odradila prvi dio posla. Nisam bio na nivou, ali i da sam bio najbolji teško da bih pobijedio Stefana jer je gađao vrhunski, pa mu od srca čestitam“, rekao je Goran priznavši da je u posljednjoj rundi Stefan zaista bio žilav protivnik. Iako su igrali za sve ili ništa, njegovoj suigračici Teni posljednja runda nije bila stresna jer je uživala prolazeći kroz vodeni poligon zbog kojeg joj je, tvrdi, čak i poraz lakše pado. „Danas mi je više bila uživancija nego da se fokusiram na protivnika. Atmosfera je uvijek bolja nego što ja očekujem. Pogotovo kad su ovakvi rezultati na usko, cijelo vrijeme si tu i čekaš hoće li oni ili ćemo mi. Uzbudljivo je cijelo vrijeme i onda na kraju kad izgubimo nije toliko strašno“, zaključila je Tena.

Crveni tim osvojio je zasluženu nagradu, a Stefan je priznao da ga je od jutra pratio pozitivan osjećaj koji nije izgubio čak ni kada je u posljednjoj rundi izgledalo kao da će pobjeda ići u ruke suprotnog tima. Iako su među članovima crvenog tima prošle sedmice nastale nesuglasice koje su kulminirale nakon prvih nominacija, čini se da je jutarnji razgovor koji je prethodio ovom izazovu pozitivno utjecao na njihovu energiju i ishod igre. Članovi su iskrenim razgovorom odlučili izgladiti neslaganja s novom kandidatkinjom Jovanom oko koje su se prošle sedmice lomila koplja, a jesu li trzavice među njima zaista zaboravljene saznat ćemo u novim epizodama.