Dilan Čiček Deniz, osvojila je srca gledatelja u seriji 'U plamenu' koja se prikazuje na Novoj BH, a u intervjuu otkriva više o sebi. Uskoro ćemo je gledati i u hit tuskoj krimi seriji „Jama“ koja će se također emitovati u našem programu.

U kakvom ste danas razdoblju života?
U razdoblju mirnom kao nikada dosad. Radim posao koji volim, s ljudima sam koje volim. U životu sam, općenito gledano, na tački u kojoj osjećam da hvatam zamah. Osjećam se sretno i u tome uživam, iskreno.
Što ste radili u vrijeme karantene? I što je pandemija promijenila u Vašem životu?
To se dogodilo u neobičnom periodu. Karantenu sam provela sama i tri mjeseca nisam izašla. Teško mi je bilo samo zbog čežnje koju sam osjećala za porodicom i prijateljima. U početku sam, vjerojatno kako bih se osjećala produktivno, iskušala sve, za što jesam i nisam talentirana. Kupila sam set za vezenje, slikala, pokušala svirati nove instrumente, pokušala naučiti klingonski jezik (izmišljeni jezik koji govore Klingonci u svemiru „Zvjezdanih staza“). Jednoga dana prijateljica mi je darovala internetsko predavanje o europskoj i svjetskoj povijesti filma. Slušala sam i druga predavanja na toj stranici i to mi je jako godilo. Trenutno učim znakovni jezik. Ponovno sam počela pisati, mislim da me pisanje najviše spasilo. Iako ne znam točno što želim, shvatila sam što ne želim.
Koji su Vaši kriteriji kad nekom projektu kažete „da”?
Moja menadžerica, mentorica i moje sve, Ajča Činkitaš Kardeš i ja pročitamo i proučimo svaki projekt. Prvo nas vodi osjećaj, ne gledamo lik, nego na cijeli projekt.
Mislite li da slava ima puno pravila?
Mislim da za to ne postoje pravila ni jedan „pravi” put. To bi moglo imati veze i s tim kako doživljavamo slavu. No sa slavom dolazi i mnogo ograničenja. Mnogo više trebaš paziti na svaki detalj. Dakle, ona ima i jednu stranu koja ograničava slobodu, nažalost. No s vremenom naučiš živjeti u skladu s tim.
Postoji li neki trenutak koji biste mogli nazvati prekretnicom?
To je veoma teško pitanje. Iskreno, ne znam, svi trenuci koje sam proživjela međusobno su povezani. Da nije bilo jednoga, ne bi bilo ni drugoga.
Što radite kako biste poboljšali svoju glumu?
Najviše promatram. Pokušavam, uvijek iznova. Puno čitam. Trudim se raditi najbolje što mogu. Nekoliko ljeta pohađala sam ljetnu školu na American Academy of Dramatic Artsu. A prije početka nekog projekta pripremam se za lik.
Oduvijek ste htjeli biti glumica?
Oduvijek sam htjela biti glumica, ali da moram odabrati drugo zanimanje, bila bih spisateljica ili bih odabrala porodično zanimanje, učiteljica.
S 15 ste godina objavili knjigu poezije. Kakve su to pjesme bile?
U njoj su bile pjesme koje sam napisala između devete i 11. godine. Dijelila sam potpise na književnim sajmovima u Izmiru, Bursi, Antaliji i Istanbulu. To je bilo nevjerojatno iskustvo. Biti rame uz rame s cijenjenim piscima i pjesnicima čije sam knjige čitala od djetinjstva. Pisala sam haiku-poeziju.
Što su, po Vama, najvažnije vrijednosti u vezi?
Ne samo u muško-ženskim nego u svim odnosima, najvažnije su vrijednosti iskrenost, povjerenje i poštovanje, po meni.
Što je Vaš najveći luksuz u smislu uživanja?
Mislim da je zdravo da čovjek odvoji vrijeme za sebe. Odvojiti vrijeme za knjige koje sam dugo željela pročitati, ali nisam stigla i gledati filmove čini mi se kao najveći luksuz. Kao i naučiti note komada koje volim, kad ih naučim, osjećam se kao da nekoga koga sam nedavno upoznala upoznajem i razumijem bolje.
Što je najveći znak ljubavi?
Kad osjetim da me neko stvarno sluša.
Idealni doručak?
Zobena kaša.
Kafa ili čaj?
Kafa.
Najbolji savjet koji si do sada primila?
Mamin savjet: „Pogreške su tu radi našeg razvoja. Ne boj se pogreške. Griješi da bi naučila biti nepogrešiva.“
Riječ koju najčešće upotrebljavaš?
Jako se dobro brineš o sebi.
Koji grad, a da nije Istanbul?
– Kapadokija.
Čega je najviše u tvom frižideru?
Uglavnom jela koja kuha baka i šalje mi.
Što si po horoskopu?
Riba.

Pjesma koje te, kad je god slušaš, podsjeti na nešto lijepo?
Declan de Barra: „Throw Your Arms Around Me“.
Što je po tebi najveći znak ljubavi?
Kad osjetim da me neko stvarno sluša.
Postoji li historijski događaj kojem bi voljela svjedočiti?
Veoma teško pitanje! Na pamet mi pada koncert Woodstock ’69.
Kamo bi se sada željela teleportirati?
S porodicom, na bilo koju obalu.
Parfem koji najviše upotrebljavaš?
Memo Marfa.
Nezaobilazni komadi u garderobi?
Biciklističke hlačice, ribarski šeširi i čizme.