U susret 14. junu, koji se obilježava kao Svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi, brojni uposlenici TV Nove i N1 televizije odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi, u saradnji s mobilnim timom Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

Akcija darivanja krvi postala je redovna aktivnost među uposlenicima obje televizije koji su itekako svjesni činjenice da je krv nezamjenjiv lijek u liječenju velikog broja pacijenata. Samo jedna doza krvi spašava tri života, a budući da je svake tri minute u svijetu za liječenje pacijenta potrebna jedna doza krvne komponente itekako je bitno podizati svijest o dobrovoljnom darivanju krvi.

Reporterka informativnog programa TV Nove, Enisa Aletić krv daruje već više od deset godina: „Redovni sam darivatelj krvi i do sada sam darovala 20 doza krvi. Smatram da je darivanje krvi, jedinstven čin humanosti i solidarnosti i najdragocjeniji poklon koji možemo dati jedni drugima. Jer, upravo ta jedna doza, može sutra zatrebati nama ili našim najbližim”.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH naglašavaju da su ovakve ili slične akcije od izuzetnog značaja za spašavanje nečijih života.