„Duga priča“ turski je film o jednoj ljubavi, životu punom sreće i borbi sa ljudima i zakonom. Snimljen je prema knjizi Mustafe Kutlua, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Kenan Imirzalioglu, kojeg je bh. publika zavoljela još kao Ezela u istoimenoj seriji. Film je žanrovski kategoriziran kao drama, ali stilski je veoma realističan film koji prenosi ideju o teškom i surovom životu, prepunom mrzovoljnih, zlih i pohlepnih ljudi.

Film prikazuje vremenski period od 1940. do 1970. godine o i centar priče stavlja Alija, koji je kao dječak ostao siroče te emigrira iz Bugarske u Tursku sa svojim dedom Sulejmanom. Djed Alija odgaja da bude hrabar i ravnopravan. U tinejdžerskom dobu, tokom 1950.-ih godina, Ali se zaljubljuje u Munire, kćerku vlasnika kina na otvorenom. Nakon što njena porodica ne dozvoljava da se vjenčaju on je otima i odlaze iz grada. U strahu od toga da će ih Munirina porodica pronaći, često se sele i žive po željezničkim stanicama, gdje Ali radi kao računovođa, daktilograf i službenik. Poznat kao osoba koja nikako ne podnosi nepravdu dobiva nadimak “Socijalist” koji ga konstantno prati i dovodi do raznih sukoba, samo zbog želje da ljudima oko sebe dokaže da su “pravda i jednakost” jedine prave vrijednosti. Zbog pokušaja da ispravi jednu nepravdu biva otjeran iz grada zbog spletki sebičnih i pohlepnih ljudi.
Kao kruna velike ljubavi Munire i Alija, na svijet dolazi njihov sin Mustafa koji odrasta uz roditelje koji se poštuju i vole i s njim dijele svoju sretnu priču. Uskoro sreću zamjenjuje tuga, a Ali u međuvremenu počinje pisati svoju vlastitu životnu priču.

Film “Duga priča” je tužna i topla priča priča o ljubavi, teškom životu, iskušenjima, ali i hrabrosti suprotstavljanja nepravdi. Ne propustite ga u petak, 21. oktobra u 21.50 sati na Novoj BH.