Reporter Nove BH, Predrag Sredić, jedan je od tri dobitnika nagrade za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se tematski bavi problemom crnog tržišta duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Konkurs su organizovali Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.


Predrag je kroz emitirani prilog u Dnevniku Nesmax Adria ukazao na značaj prihoda koji po osnovu akciza na duhan i prerađevine ostvaruje UINO BIH te podcrtao značaj prijave krijumčrenja i švercera. Problematizirao je i zašto bi iz zdravstvenih razloga, trebalo izbjegavati cigarete sa crnog tržišta.
Konkurs je organiziran u sklopu nastavka kampanje „Stop švercu“, koji zajednički realizuju UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT kako bi se dodatno ukazalo na problem crnog tržišta duhanskih proizvoda koje na godišnjem nivou odnosi na stotine miliona konvertibilnih maraka iz legalnih tokova novca. Pored enormnih ekonomskih gubitaka, crno tržište duvanskih proizvoda je pogubnije i po zdravlje građana, jer se ni na koji način ne može kontrolisati. Tačnije ne može se kontrolisati kvalitet, uslovi skladištenja, transporta, lokacije prodaje i sl.
Na konkurs je stiglo deset radova. Tročlani žiri koji su predstavljali načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević te izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac i Faruk Hadžić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology odabrali su tri najbolja rada među kojima je i priča našeg kolege Sredića.
Četitamo našem Predragu, a u nastavku pogledajte priču objavljenu u našem Dnevniku.