Tursku kriminalističku dramsku seriju „Jama“, koja je oborila sve rekorde gledanosti u svijetu, gledatelji u Bosni i Hercegovini premijerno mogu gledati od 24. januara u programu Nove BH.

“Jama” je priča koja briše granice fantazije i stvarnosti, slikovit je prikaz kontrasta, priča o sukobu generacija, mjesto gdje vrijeme i prostor postaju fleksibilni koncepti i gdje porodica znači sve.
U samom središtu serije je porodica Kočovali koja upravlja najmračnijim i najopasnijim dijelom Istanbula – Jamom. Oni posjeduju ugled, moć, novac i poštovanje, a na čelu porodice je Idriz Kočovali. Iako su blisko povezani sa kriminalom, prodajom oružja, pljačkama i prostitucijom, porodica ostaje dosljedna principu: droga se ne smije proizvoditi, koristiti ili prodavati u ovom dijelu grada. No, život porodice Kočovali okreće se naglavačke dolaskom Vartolua, moćnog i pohlepnog mafijaša, koji želi prodavati drogu u kvartu. Dolazi s ponudom Idrizu Kočovaliju: želi raditi u Jami, a zauzvrat bi porodici davao dio zarade od droge. Idriz odbija ponudu, a Vartolu se odlučuje riješiti porodice Kočovali. Njegove ubice napadaju dva brata i na kraju uspijevaju ubiti jednog od Idrizovih sinova, Kahramana Kočovalija. Kahramanova smrt duboko utječe na Idriza Kočovalija i neko vrijeme ne može nastaviti porodični posao.
Porodica mora pronaći način da spasi Jamu i porodicu. Odluka pada na najmlađeg sina, Jamača Kočovalija, koji živi običan život daleko od kriminalnog miljea. Jamač od nezrele, amaterske rock zvijezde postaje okorjeli vođa porodice i komšiluka. Na svom putu prolazi kroz najteže faze ludila, duboke ljubavi i srceparajuće brige. Proživljava i razdoblja nemilosrdnosti i očaja.
Već prva epizoda dramatično nas uvodi u mračni svijet Jame, dok paralelno idilična scena Jamača i Sene, koji u gradu ljubavi slave i ovjekovječuju svoju ljubav, i ne sluti, da će se ta dva svijeta spojiti.

Priča o “Jami” je priča o odanosti, gubitku, zaštiti i boli jedne istanbulske porodice. Porodica je sve. Ova rečenica odjekuje kroz cijelu seriju, a ona ne podrazumijeva samo uže članove, već označava cijelo susjedstvo koje se temelji na vrijednostima bratstva, solidarnosti i bezuvjetne podrške. Serija prikazuje nijansirane, kompleksne, bratske i porodične odnose na način koji do sada nismo mogli vidjeti u turskim serijama. Iako je žanrovski okarakterisana kao drama sa primjesama krimi trilera, “Jama” nam sa svakom novom epizodom servira romantiku, uzbuđenje, intrige i dozu komedije.
Seriju „Jama“ možete pratiti od ponedjeljka, svakim radnim danom od 22.00 na Novoj BH.