Barış Kılıç turski je glumac rođen 1978. u Arguvanu. Njegova se porodica preselila u Istanbul kada je imao svega 5 godina. Nakon školovanja u srednjoj školi Okmeydanı Anadolu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istanbulu.

Zatim je kratko živio u Sjedinjenim Državama prije nego što se vratio u Tursku i magistrirao na Univerzitetu Yeditepe. Dok je bio na univerzitetu, glumio je u reklamama, a na televiziji je debitirao 2004. Danas slovi za poznatog glumca, ali i glumca koji nikada nije bio centar skandala. Porodica mu je oduvek bila prioritet, a kada ne glumi, dio slobodnog vremena rado posvećuje i arhitekturi.
Trenutno ga najbolje poznajemo po ulozi odvjetnika Efea u seriji “Prevara”. Međutim, ne tako davno, gledali smo ga kao estetskog hirurga koji je žene prvo očarao harizmom, a potom čarobnim prstima. Riječ je o seriji “Rat ruža”, a ta mu je glavna uloga donijela međunarodnu slavu u četrdesetoj godini života. Osim spomenutih serija, Kılıça poznajemo i po ulozi Leventa Seymena u seriji “Djevojka imena Feriha”.