Nedim Sladić, mladi meteorolog koji je preciznim vremenskim prognozama uspio popularizirati meteorologiju u BiH i steći veliko povjerenje i simpatije bh. javnosti, novo je pojačanje u timu Nove BH. Sladić se pridružuje redakciji Informativnog programa, pa će u sklopu „Vijesti Nove BH“ te centralne informativne emisije „Dnevnik Newsmax Adria“ pripremati pregled meteoroloških dešavanja u zemlji.

“Velika mi je čast što se pridružujem profesionalnom, dinamičnom i mladom timu Nove BH gdje ću svojim doprinosom, ali i udruženim snagama s kolegom Mersadom Sijarićem, graditi i dodatno popularizirati donedavno nedovoljno zastupljenu meteorologiju u bh. medijskom prostoru koja zaslužuje poprimiti novu dimenziju. Moj cilj je postaviti napredne standarde meteorologije po uzoru na evropske zemlje i gledateljima pružiti najbitnije informacije o vremenskim prilikama u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, prateći općeprihvaćeni i utemeljeni obrazac – razumljivo, tačno, precizno i zanimljivo. Očekujem pozitivnu i profesionalnu klimu odnosa sa kolegama u zajedničkoj gradnji najboljeg informativnog programa u državi“, istakao je Sladić.

Nedim je rođen u Sarajevu 1997. godine. Nedostatak studija meteorologije u našoj zemlji orijentiše ga prema alternativnom studiju softverskog inžinjerstva na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, gdje 2019. godine stječe zvanje diplomiranog inžinjera u oblasti “Statistička i podatkovna analiza u R-u“ na primjeru klimatskih promjena na području Sarajeva, a za svoj ukupni doprinos na univerzitetu dobija titulu “IUS Ambasador“. Istinska ljubav prema meteorologiji orijentiše ga prema znanstvenoj strani i istraživanju znanstvenih činjenica, a u saradnji sa brojnim stručnjacima i univerzitetskim profesorima iz regiona kreira i objavljuje numerički model NOTHAS za detekciju olujnih sistema u Springer bazi podataka, u sklopu žurnala u sastavu Korejskog meteorološkog društva, a povrh ovog rada, koautor je još dva naučnoistraživačka rada, što mu otvara vrata master studija na najboljem univerzitetu za meteorologiju i klimatologiju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Aktivnu saradnju održava sa kolegama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske kroz niz projekata.