Odlukom četvoročlanog žirija, jedan od dobitnika Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje u 2019. godini je Tahir Žustra, reporter Nove BH.


Činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice, čini ovu nagradu još značajnijom. Vjerujem kako položaj ovih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno. Ova nagrada, smatram da je mjerilo, da smo u nekim oblastima na dobrom putu ka boljem društvu. Ali, i Srđan Aleksić, ali i nagrada sve nas, pa i mene, tako obavezuju da se ovdje ne smijemo i ne možemo zaustaviti jer bolji život je dugoročan proces koji moramo graditi svi zajedno” – kazao je Tahir Žustra, reporter Nove BH.

Prema obrazloženju žirija dobitnik nagrade Tahir Žustra, koga je nominovalo Udruženja građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, istinski novinarski i objektivno govori o marginalizovanim i ranjivim grupama. Žustra se već nekoliko godina bavi pravima osoba s invaliditetom, ali i onima koji na bilo kojem životnom polju ne uspijevaju ostvariti svoja prava, i svojim prilozima unapređuje kvalitet života ovih osoba. Njegovi prilozi primjer su društveno odgovornog i angažiranog novinarstva.
Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Dodjela nagrada “Srđan Aleksić” bit će upriličena 10. decembra.