Praćenje vremenske prognoze odavno je postalo jednako važno kao i najvažnije vijesti koje svakodnevno gledamo i slušamo. U svijetu televizije, vremenske prognoze redovno ulaze u najgledanije dnevne minute televizijskog programa. O tome kakvo ih vrijeme očekuje, gledatelje Nove BH odnedavno izvještava i novo lice vremenske prognoze – Mersad Sijarić.


„Raduje me što s prvim danima proljeća, meteorologija u formi vremenske prognoze, dobija dodatnu minutažu u programu Nove BH. Cilj nam je kreirati vremensku prognozu orijentiranu prema svim građanima i mjestima u Bosni i Hercegovini, koja je prije svega jednostavna i razumljiva, ali i tačna. Gledatelji će u kratkom i pamtljivom obliku doznati najosnovnije informacije o vremenu u danima koji slijede. Za mene lično, stati pred televizijsku kameru je istovremeno izazovno i uzbudljivo, ali uz pomoć i podršku kolega Nove BH – i zabavno“, ističe Mersad.

Mersad Sijarić rođen je u Brčkom. Diplomirao je Geografiju na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu. Afinitet prema prirodnim naukama doveo ga je i do interesovanja za klimatologiju i meteorologiju tokom studiranja, a nakon završetka studija nastavio je istraživanja iz ove oblasti. Uz to je i kvalificirani predavač Engleskog jezika. Aktivan je član Astronomskog ruštva „Orion“ iz Sarajeva te je učestvovao u nekoliko IASC kampanja traženja asteroida, kao i u uređivanju i prezentaciji edukacionih materijala djeci i odraslima.