Televizijski svijet gastronomije otvorio je svoja vrata, a možda je već u prvoj epizodi audiciju prošao novi hrvatskih MasterChef! Chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić su tu da bi prepoznali njihovu strast i predanost prema kuhanju, a da bi postali dio kulinarskog neba, takmičari moraju prvo osvojiti pregaču i proći audicije.

„Pala na krušku“

Među kandidatima kojima je pošlo za rukom dobiti pregaču je šarmantna geologinja Kristina Ćorak (35) iz Dubrovnika. Žiriju je pripremila jelo naziva „Pala na krušku“, a radi se o kruški kuhanoj u crnom vinu i raznim začinima. Budući da je skuhala više kruški, pred žirijem se teško odlučila koju će staviti na tanjur. „Nije jednostavno skuhati krušku, jer u toj jednostavnosti moram izvući najbolju situaciju“, objašnjava Kristina svoj odabir.

Ekološka tehničarka Lara Biloš (21) želi promijeniti profesiju. Zadala si je obilan zadatak, u malo vremena pripremiti dosta različitih komponenti uz lungić iz domaćeg uzgoja. Na kraju joj je uspjelo sve dovršiti na vrijeme, pa je dobila pohvale od žirija i nakon što su probali njezino jelo. „Toliko si nam pokazala kako vladaš komponentama. Smatram da si prekrasna i jaka osoba. Imaš tri da“, rekao joj je Stjepan, a Lara je od sreće zaplakala. Žiriju je ispričala kako je u djetinjstvu doživjela vršnjačko nasilje. Bila je povučena, ali roditelji su shvatili o čemu se radi i pomogli joj. Nakon njezine ispovijesti, Stjepan je priznao da je i on u školi doživio slično iskustvo zbog debljine.

Dominika Škaleca (18) iz Zaboka jako zanima kuhanje. „Ljudi mi često govore da nisam normalan koliko sam zaluđen kuhinjom. Kad kuham, oko mene sve stane, sve se utiša. Našao sam svoj poziv i njega se držim“, kaže Dominik. Za žiri je pripremio modernu carbonaru. „Znam da je tradicija baza svemu, zato kuham tradiciju na moderan način“, ističe Dominik. „Odavno od tako mlade osobe nisam pojeo tako dobru carbonaru. Svaka čast na ideji i realizaciji“, pohvalio ga je Stjepan, a Dominik je istaknuo: „Ovo je tek početak. Još je dug moj MasterChef put“.

Pustite ih da jedu hranu s dušom

Asmira Mujić-Mašić (47) za žiri je pripremila desert s raznim komponentama koji je sama osmislila i nazvala “33“. Iako napominje da ništa nije napravila onako kako je planirala, jelo joj je priskrbilo pregaču. „Ruke su mi toliko drhtale, da ne znam kako to da mi ništa nije ispalo“, ispričala je Asmira. U slobodno vrijeme, osim što kuha, rado na platnu slika hranu. „Dozvolite nam da uživamo u ovom jelu“, rekao joj je Stjepan dok su jeli, a Asmira pokušavala objasniti što je radila. Na kraju joj je Damir vratio prazan tanjur što joj je dalo do znanja što misle o njezinom jelu. „Ovo je hrana s dušom“, komentirao je Melkior.

Medicinska sestra Anita Pauk iznenadila je žiri odabirom jela za predstavljanje na audiciji. Naime, Anita je odlučila napraviti francuski omlet. Prvi je to omlet koji je žiri dobio na audicijskoj emisiji. „Došla sam u MasterChef da dokažem materi da znam napraviti barem omlet“, otkrila je Anita te dodala da posljednjih mjesec dana jede samo omlete te je na taj način u tom razdoblju ispekla oko stotinu jaja. „Donijela si fini pjenasti mekani omlet“, rekao joj je Melkior. „Trebalo je imati hrabrosti doći s omletom na audiciju. Sve si teksture pogodila“, rekao joj je Stjepan, a s tri „da“, dobila je pregaču s kojom je napustila audiciju.

Na audiciji smo imali priliku vidjeti i baku Jasminku Lončar koja je došla pokazati svojim unucima da može nastupiti u showu. No, iako je dobila prolaz od sva tri člana žirija, odlučila je da ne želi biti kandidatkinja jer vrijeme želi provesti sa svojim unucima. Ipak, audiciju je napustila s pregačom koju su potpisala sva tri člana žirija.

Umalo ju je pojela panika

Dina Bargati odlučila je napraviti jedno egzotično azijsko jelo, budući da je odrasla u Libiji na bliskoistočnoj hrani. Dok je pripremala jelo pred žirijem, pukao joj je otvarač na konzervi, pa je krenula panika kako je otvoriti. „Voljela bih da sam mogla izaći van i isplakati se, ispuhati sve iz sebe, jer znam da sam poslužila nešto što nije tako trebalo biti“, rekla je Dina. Ipak, dobila je dva „da“ – od Stjepana i Damira s vrijednim savjetima. „Imaš borbenost i srčanost, jer do kraja kuhanja nisi odustala. Ali mislim da možeš puno bolje“, rekao joj je Stjepan.

Slijedi još audicijskih emisija na kojima će žiri odabrati nove MasterChef kandidate. Nije tako lako zaraditi svoje mjesto u najpoznatijoj televizijskoj kuhinji, a ko će se na audiciji još predstaviti od sljedećih kandidata, saznat ćemo uskoro.