Sedamnaest najboljih takmičara u MasterChefu mora se suočiti s novim kulinarskim izazovom.

Nekoliko će ih pokleknuti pod pritiskom, pa neće biti u stanju ni dovoljno dobro termički obratiti krompir, a zbog lošeg tanjira i velike sumnje u sebe, Ana-Maria će roniti suze.

Pred takmičarima je nova kutija iznenađenja ispod koje će se nalaziti namirnice i zastavice europskih država. Kad podbaci u ovom jelu, Ana-Maria će se slomiti i početi plakati. „Očito nemam ideje i nisam za ovo. Ići ću doma i gotovo“, reći će Luki.

No nije jedina koja će stajati pred žirijem s lošim tanjirom. Svi će dobiti iste namirnice – krompir, bijeli luk, luk, korijen peršuna, mrkvu, papriku, paradajz, masline, pasirani paradajz, feta sir, dimljenu papriku, kupus, slanutak, mljeveno meso, pancetu, bosiljak, vrhnje, koromač, kim, vlasac i tikvice – a s tim će namirnicama morati rekreirati okuse specifične za Mađarsku, Španiju, Grčku ili Njemačku, ovisno o tome koja ih zastavica dopadne. Pojedine njezine kolege donijet će žiriju sirovi krompir. „Sad bih najradije razbio tanjir koliko sam ljut na tebe“, reagirat će Stjepan na jednog od njih.

Ko će žiriju servirati sirove krompire, a ko najbolji tanjir? Koja će zastavica pobjednika ovog izazova inspirirati za fenomenalno jelo, doznajte već večeras.