United Grupa, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, sa zadovoljstvom objavljuje da su rejting agencije S&P Global i Moody's pozitivno revidirale ocjene kompanije i njene izglede u budućnosti.

S&P Global je poboljšao izglede za povećanje rejtinga United Grupe sa stabilnih na pozitivne, dok Moody’s procjene unaprijedio iz negativnih u stabilne.

To je rezultat uspješne prodaje infrastrukture mobilnih tornjeva United Grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji kompaniji TAWAL za 1,22 milijarde eura, odnosno 20,1 puta vrijednosti EBITDA. Priliv sredstava od ove transakcije će biti iskorišten za isplatu obaveza koje dospijevaju 2024. i 2025.godine uz značajno smanjenje zaduženosti Grupe.

United Grupa vidi ove odluke kao potvrdu uspješnih strateških inicijativa kompanije, uključujući njeno širenje na grčko i bugarsko tržište. Kompanija ostaje posvećena unapređenju svoje finansijske stabilnosti i daljih mogućnosti za rast, uz istovremeno ulaganje u nove tehnologije i širenje mreže.
Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe, rekla je:
“Prodaja naše mobilne infrastrukture omogućila nam je da optimizujemo strukturu kapitala, ojačamo našu finansijsku poziciju i uspješno se nosimo sa snažnim globalnim makro-ekonomskim pritiscima. Ostajemo fokusirani na sprovođenje naše strategije rasta i pružanje inovativnih i visokokvalitetnih usluga našim korisnicima. Sretni smo da su S&P i Moody’s prepoznali ovaj uspjeh.”

 

O United Grupi:

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih, kao i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi eura. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicijskih kompanija u svijetu.
Za više informacija posjetite: https://united.group/