Televizijske kompanije širom svijeta slave Svjetski dan televizije 21. novembra kako bi nas podsjetile da televizija pridonosi ljudskim životima. U sklopu godišnje inicijative Ujedinjenih naroda, spot dugačak 30 sekundi emitirat će se i dijeliti na internetu širom svijeta.

Tim povodom i ove godine službeni spot je adaptirala i Nova BH, koja će danas također na svim svojim platformama obilježiti Svjetski dan televizije.

U nastavku prenosimo i službeno saopćenje od strane Global TV grupe, Udruženja komercijalnih televizija u Europi (ACT), Udruženja EGTA i UNRIC-a (Regionalnog informativnog centra Ujedinjenih naroda za Europu).

Fokus je na društvu

Na 24. godišnjicu obilježavanja, Svjetski dan televizije slavit će činjenicu koja je istinita u cijelom svijetu: Televizija pridonosi društvu! Naš medij pridonosio je i nastavit će pridonositi društvu time što se fokusira na rasnu i društvenu nepravdu, govor mržnje, važna klimatska pitanja i podršku koju televizija daje ljudima i kompanijama tokom aktuelne krize uzrokovane virusom COVID-19.

„Uprkos okolnostima koje su nas ove godine razdvajale, televizija nas je zbližavala. Televizija je uvijek bila društveno ljepilo. S naglim rastom gledanosti, televizijske kompanije širom svijeta reagirale su spretno i iznimno kreativno kako bi osigurale to da televizija ostane izvor pouzdanih informacija, ohrabrujuća razbibriga i prijeko potreban bijeg od stvarnosti za sve nas“, navodi Lindsey Clay, predsjednica društva Global TV Group i izvršna direktorica tvrtke Thinkbox.

„Ova pandemija najbolje pokazuje kako televizija pridonosi društvu i demokratiji. U tim teškim mjesecima, televizija pokazuje da joj je stalo. Stalo nam je do osiguravanja odgovornog uredništva i pouzdanih vijesti. Stalo nam je do distribucije zabavnog programa koji donosi svjetlost u mračnim vremenima. Stalo nam je do očuvanja različitosti i kulturne raznolikosti u medijskom okruženju. Sve u svemu, televizija je bila i ostat će simbol otpora koronavirusu“, izjavljuje Guillaume de Posch, predsjednik Udruženja komercijalnih televizija Europe.

„U protekloj godini, televizija je nastavila održavati dugotrajnu tradiciju bavljenja ključnim problemima naše globalne zajednice. Skreće nam pozornost na društvene nepravde, u neutralnom tonu otkriva probleme društva, pomaže umanjiti stres ovog doba bez presedana i daje nam nadu u bolju budućnost. Svjetski dan televizije prilika je da svi mi odamo počast mnogim profesionalcima koji ostvaruju tu čaroliju na ekranu i iza njega. Pozivamo ljude širom svijeta da još jednom proslave naš medij“, govori Laurent Bliaunt, predsjednik EGTA-e i zamjenik glavnog direktora za marketing te istraživanje i razvoj televizijske kuće TF1 Publicité.

„Televizija nikad nije bila toliko prisutna i važna kao u doba virusa COVID-19. Televizijske kuće imaju dvostruku odgovornost informirati i zbližavati ljude dijeljenjem pozitivnih i provjerenih priča o ponovnom razvoju na bolji i zeleniji način. Zahvaljujem televizijskoj industriji što pridonosi društvu“, govori Caroline Petit, zamjenica direktora Regionalnog informativnog centra Ujedinjenih naroda za Europu (UNRIC).