Na dan 21. novembra televizijske kuće u cijelom svijetu slave Svjetski dan televizije. Ta nas godišnjica podsjeća na to kako se televizija temeljito mijenjala da bi postala današnji TV, totalni vizualni doživljaj. U sklopu obilježavanja velike godišnjice te inicijative Ujedinjenih naroda, u cijelom će se svijetu online emitirati spot dug 30 sekundi koji poziva gledatelje da otkriju sve mogućnosti savremene televizije.


Danas stvaramo televiziju sutrašnjice
Spot pripremljen za ovu posebnu godišnjicu koja se obilježava od 1996. godine, kad su tu inicijativu pokrenuli Ujedinjeni narodi, pokazuje da u cijelom svijetu televizija danas znači mnogo više nego nekada. Danas je televizijski program gledatelju dostupan u svakom trenutku, i kod kuće i izvan kuće, na svim vrstama ekrana, od najmanjih do najvećih, uživo ili s vremenskim odmakom, a nudi zajednički i lični doživljaj. Televizija je danas mjerljiva, povezana, personalizirana i prilagođena raznim skupinama stanovništva.

Televizija nas je povezala tokom pandemije bolesti COVID-19. Zahvaljujući televiziji bili smo informirani, školovali se, zabavljali i nalazili nadahnuće za sebe. Na nedavno održanoj konferenciji COP26 radiotelevizije iz cijelog svijeta odigrale su važnu ulogu, upozoravajući na izazove klimatskih promjena i upućujući na zajednička rješenja. Živjela televizija, medij koji nas ujedinjuje!, zaključila je Caroline Petit, zamjenica ravnatelja i voditeljica UNRIC-a, Regionalnog informacijskog centra Ujedinjenih naroda za Evropu.

Ovom prilikom, kad obilježavamo 25. godišnjicu Svjetskog dana televizije, prisjećamo se nezaustavljivog napretka televizije, ali razmišljamo i o budućnosti. Možemo reći da je u DNK ovog našeg medija zapisano da se mora neprekidno mijenjati kako bi zadovoljio potrebe gledatelja, televizijskih kuća i marketinga, nudeći stalno nove platforme, nove mogućnosti i nove ideje. Svjesni te stalne mijene, s nestrpljenjem očekujemo što će nam donijeti sljedećih 25 godina i spremni smo za sve inovacije koje će televiziju učiniti još potpunijim iskustvom, naglasila je Katty Roberfroid, generalna direktorica udruge egta.

Više informacija dostupno je na stranici http://www.worldtelevisionday.com

GLOBAL TV GROUP
Global TV Group strukovna je grupacija čiji su članovi predstavnici radiotelevizija i prodajnih odjela te agencija iz evropskih zemalja, SAD-a, Kanade, Australije i zemalja Latinske Amerike koji djeluju sa zajedničkim ciljem – promovirati televiziju i uputiti oglašivače, novinare, agencije i kolege iz struke na učinkovitost i popularnost televizije.
http://www.theglobaltvgroup.com/

UDRUŽENJE EVROPSKIH KOMERCIJALNIH TELEVIZIJA (ACT)
Rast komercijalnih televizijskih stanica u Evropi priča je o uspjehu. Na više hiljada komercijalnih kanala koji emitiraju program širom Evrope, stotine miliona građana Evropske unije svakodnevno nalazi zabavu i informaciju. Udruženje komercijalnih evropskih televizija (ACT) zastupa interese 29 vodećih komercijalnih televizija iz cijele Evrope. Članice udruge ACT finansiraju, produciraju, promoviraju i distribuiraju sadržaje i usluge milionima Evropljana preko raznovrsnih platformi. Članice ACT-a vjeruju da snažan i održiv sektor komercijalnih televizija ima važnu ulogu u privrednom, društvenom i kulturnom životu Evrope.
https://www.acte.be/

EBU
Evropska unija radiotelevizija (EBU) najveća je udruga javnih medijskih servisa (PSM) u svijetu. Naša je misija da javni medijski servisi budu neizostavan dio medijskih usluga. Predstavljamo 115 medijskih kuća iz 56 evropskih, bliskoistočnih i afričkih zemalja, a unija ima i 31 pridruženog člana u zemljama Azije, Afrike, Australazije te Sjeverne i Južne Amerike. Članovi naše unije emitiraju program na gotovo 2000 televizijskih i radijskih kanala te na brojnim internetskim platformama. Ukupno taj program prati više od milijardu ljudi u cijelom svijetu na više od 160 jezika. Nastojimo osigurati održivu budućnost javnih medijskih servisa, pružati našim članovima vrhunske medijske sadržaje, od vijesti do sporta i muzike, te graditi svoju budućnost kao središte učenja i dijeljenja znanja u skladu s našim temeljnim načelima solidarnosti i saradnje.
https://www.ebu.ch/home

egta
Udruženje egta okuplja organizacije koje prodaju oglasni prostor na javnim i komercijalnim televizijskim i radijskim stanicama u Evropi i drugim zemljama svijeta, bilo da je riječ o prodajnim odjelima medijskih kuća ili samostalnim marketinškim agencijama. Udrženje egta obavlja niz djelatnosti za svoje članove, od regulatornih aktivnosti do djelatnosti povezanih s mjerenjem gledanosti, marketinškom metodologijom, interaktivnošću, dijeljenjem sadržaja preko raznih medija, tehničkim standardima, novim medijima i slično. Udruženje postoji više od 40 godina i za to je vrijeme egta postala referentni centar reklamnog oglašavanja na televizijskim i radijskim stanicama u Evropi. Udruženje egta broji više od 160 članova iz 43 zemlje.
http://www.egta.com/

UNRIC
Regionalni informacijski centar za Evropu, UNRIC, sa sjedištem u Bruxellesu, pruža informacije o radu Ujedinjenih naroda u 22 zemlje, aktivno djelujući na društvenim mrežama i mrežnim portalima pružajući sadržaje na 13 jezika. UNRIC djeluje kao informativni centar Ujedinjenih naroda za Evropu sa željom stvaranja interesa i informiranja građana Evrope o globalnim temama. UNRIC sarađuje s ustanovama Evropske unije na području informiranja javnosti. U zajedništvu s Evropskom unijom, državama članicama, medijima, nevladinim organizacijama, kreativnim zajednicama i lokalnim upravama, UNRIC organizira zajedničke informativne kampanje, aktivnosti predstavljanja javnosti i razne događaje.
https://unric.org/