Nakon što je treću sedmicu u 'Survivoru' za plavi tim prošao gotovo bezbrižno jer su izborili pobjedu u oba izazova za plemenski imunitet te tako uspješno izbjegli eliminaciju, početak nove sedmice bit će prilika za osvajanje novih nagrada.

U novom izazovu timovi će se takmičiti za namirnice kao što su paradajz, luk i grah, a onaj tim koji u večerašnjoj igri izbori pobjedu moći će se već za idući obrok počastiti ukusnim loncem graha. Prilika za ovakvo jelo koje će biti pravo osvježenje kandidatima koji su već navikli na skroman i pretežito riblji meni se ne propušta, a tek ostaje za vidjeti hoće li plavom timu i u ove sedmice poći za rukom da nanižu nekoliko pobjeda ili će vodeću ulogu ovoga puta imati crveni.
Bez obzira na uspješan prethodnu sedmicu koja im je donijela puno razloga za veselje i slavlje, pojedinci neće moći izbjeći osjećaj nostalgije zbog udaljenosti od porodice i bližnjih. Neki su kandidati pred kamerama već pokazali trenutak slabosti, poput Roka koji je u više navrata podijelio koliko mu nedostaje majka, a ovoga će puta osjećaje podijeliti Viktor, priznajući da se ni sam nije nadao da će mu odvojenost od bližnjih tako teško pasti. „Nisam se otuđio od porodice nego živim sam već dvanaestu godinu skoro. Ne idem često roditeljima na ručak, a sad u ovim situacijama vidim da mi to puno fali. Djevojka mi fali, pas, nećak, sestra… mislio sam da to neću izgovoriti ovdje, ali evo… Iznenadio sam sam sebe koliko mi zapravo te neke stvari u životu fale“, priznat će Viktor koji se već ranije našalio da je tvrd poput kamena jer teško izražava svoje emocije.
Viktor će otkriti da bi bio najsretniji da ostane isti kakav je bio prije dolaska na otok i da niko ne promijeni mišljenje o njemu, a to priznanje izazvat će mu suze na oči. „Nisam uvijek bio ni dobar brat, ni dobar sin. Htio bih svima biti na ponos“, dodat će Viktor koji, bez obzira na teške trenutke, ne pomišlja na odustajanje. „Dat ću sve od sebe, drago mi je što sam došao ovdje, koliko god mi je teško, jer upoznat ću sebe i prave vrijednosti u životu“, zaključit će.
Kandidati su se na vlastitoj koži uvjerili da je, uz zahtjevne fizičke zadatke, jedan od težih izazova u ‘Survivoru’ suočavanje s vlastitim emocijama, a kako će se nositi s udaljenošću od bližnjih koja će iz dana u dan biti sve osjetnija saznat će se uskoro.