Nova BH u petak, 30. septembra s početkom u 21.30 sati donosi TV premijeru dirljivog dramskog hita „Čudo u ćeliji br. 7“ Film koji je osvojio gledatelje širom svijeta donosi priču o mentalno bolesnom ocu šestogodišnje djevojčice koji je krivo optužen za ubistvo.

Radnja filma smještena je u tursko selo na obali Egejskog mora početkom 80-ih godina, u vrijeme kada nakon državnog udara u Turskoj vladaju zakoni prijekog suda. Priča prati Memu, samohranog oca čije intelektualne sposobnosti nisu ništa veće od onih koje ima njegova šestogodišnja kćer Ova, ali to ga ne sprječava da iskazuje ljubav i brigu prema njoj.

Uoči prvog dana škole, Ovina želja je školska torba s likom Hajdi, no spletom nesretnih okolnosti, Memo ne uspijeva ispuniti kćerkinu želju već završava u zatvoru, optužen za otmicu i ubistvo djevojčice, inače kćerke visoko rangiranog vojnog oficira. Memo je prisiljen potpisati priznanje i osuđuju ga na smrt vješanjem. U njegovu nevinost ne vjeruje niko osim njegove kćeri. Hoće li ju uspjeti dokazati i tako se spasiti od tragičnog kraja?

Film turskog redatelja Mehmeta Ade Öztekina tematski se oslanja na istoimeni južnokorejski film iz 2013. godine, no radi se o ipak samostalnoj filmskoj priči smještenoj u specifični kontekst turbulentnih godina političkih prevrata u Turskoj prošlog stoljeća, koja se bavi vječnim ljudskim pitanjima o naravi i odnosu istine i pravde u uvjetima represije.

Film je u 2019. godini bio najgledaniji film u Turskoj, a 2020. godine nominiran je za Oscara u kategoriji Najbolji strani film iz Turske. Glavna uloga u filmu pripala je briljantnom glumcu Arasu Bulut İynemliju, poznatom po ulozi Jamača u seriji „Jama“.

Emotivni film o ljubavi oca i kćeri, borbi za istinu i pravdu, „Čudo u ćeliji br. 7“ ne propustite u petak, 30. septembra u 21.30 sati na Novoj BH.