Dokumentarni film prati antikorupcijskog aktivista i političara Alekseja Anatoljeviča Navaljnog koji je preživio pokušaj ubistva smrtonosnim otrovom u augustu 2020. godine.

Nakon što mu je pozlilo tokom leta iz Tomska u Moskvu, hospitaliziran je u teškom stanju. Kada se napokon oporavi nakon nekoliko mjeseci, Navaljni dolazi do šokantnih otkrića i odlučuje se vratiti kući.
Kroz svoju višegodišnju kampanju protiv korupcije među ruskim elitama, Navaljni je stekao moćne neprijatelje. Njegova javno objavljena otkrića i pozivi na demokratske reforme razbjesnili su Vladimira Putina, koji čak odbija izgovoriti njegovo ime javno. Film prikazuje kako novinar Bellingcata Christo Grozev i Maria Pevchikh, glavna istražiteljica Zaklade za borbu protiv korupcije Navaljnog, otkrivaju detalje zavjere koja ukazuje na umiješanost Putina. U Berlinu je potvrđeno da je Navaljni otrovan novičkom, iznimno opasnim nervnim agensom koji imaju samo Rusi.Unatoč negiranju ruske vlade, otrov je kasnije povezan s Kremljom putem istraživanja međunarodnih novinarskih organizacija, uključujući Bellingcat i CNN. Redatelj filma Daniel Roher opisao je film kao “priču o jednom čovjeku i njegovoj borbi s autoritarnim režimom”. Kroz zanimljivo ispričane najvažnije trenutke i intervjue, saznajte sve o neustrašivom pojedincu koji se odvažno usudio izazvati strogi režim.
Najžešći protivnik i kritičar ruskoga predsjednika Vladimira Putina, prije dva dana umro je u zatvoru, gdje je služio 11 i pol godina zatvora u kaznenoj koloniji, a prije smrti osuđen je na dodatnih 19 godina zatvorske kazne, nakon što je proglašen krivim po nizu novih optužbi.
Pripremite se za uzbudljivo i potresno putovanje u svijetu politike, korupcije i istraživačkog novinarstva u dokumentarnom filmu “Navaljni” u nedjelju u 22.00 sati na TV Novoj.