United Media, vodeća medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi bila je domaćin u procesu selekcije za dva polufinalna kruga žiriranja za dodjelu međunarodnih nagrada Emmy®, u partnerstvu sa Nova i gradom Atina.

Članovi žirija okupili su se u Atini i razmatrali nominacije u dvije kategorije: najbolja glumica i najbolji glumac.

Među članovima žirija bili su poznati reditelji, glumci, producenti, montažeri, TV profesionalci i drugi vodeći svjetski i regionalni stručnjaci iz svijeta produkcije, televizije, filma i umjetnosti.

Nataša Buljan, direktorica razvoja novih formata za United Media i urednica razvoja novih formata Nove TV, Zrinka Jankov, glavna urednica Nove TV u Hrvatskoj; Vyara Ankova, jedna od najpopularnijih bugarskih TV profesionalaca s velikim iskustvom u medijskoj i televizijskoj umjetnosti; Zrinka Cvitešić, hrvatska filmska, televizijska i kazališna glumica i Agapi Kefalogianni, direktor kanala Novacinema u okviru Nove u Grčkoj, bili su među članovima žirija koji su svojim iskustvom doprinijeli odabiru finalista za ovu prestižnu nagradu.

 

Pobjednici 51. međunarodne Emmy ® nagrade bit će proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada u New Yorku, 20. novembra 2023. 

Ovo je druga godina zaredom da je United Media pozvana od strane Emmy Awards akademije da učestvuje u procesu selekcije i nominacije tokom polufinalne faze, dok je prošlogodišnji događaj održan u Dubrovniku.

Ovogodišnje polufinale kulminiralo je izvanrednim događajem koji se održao u dvorani Zappeion u Atini, okupivši profesionalce iz filmskog, TV i kreativnog sektora, učvrstivši reputaciju Grčke kao tržišta koje se razvija i prepoznaje izvrsnost na televiziji.

Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe, istakla je: Činjenica da smo drugi put zaredom domaćini polufinalnog kruga žiriranja za dodjelu međunarodnih nagrada Emmy® naglašava našu posvećenost isporučivanju vrhunskog sadržaja našim gleadateljima, kojih ima 40 miliona, u osam zemalja Jugoistočne Evrope. Godišnje ulažemo 300 miliona eura u sadržaj, od čega 100 miliona u proizvodnju, donoseći dodatnu vrijednost kreativnim industrijama širom Evrope. Naš fokus na visokokvalitetan i originalan sadržaj na svim našim tržištima izdvaja United Grupu. Izuzetno smo ponosni što doprinosimo živom kulturnom sektoru u zemlji  kroz još jedno uspješno partnerstvo sa međunarodnim nagradama Emmy®. Grčka je strateški vitalno tržište za našu Grupu gdje smo već uložili 1,8 milijardi eura. Osim toga, na putu smo da do 2027. godine završimo naš najavljeni program od 2 milijarde, od čega je 400 miliona već uloženo. Iako smo srećni zbog naših dostignuća, nismo radosni. Svi mi u United Grupi smo izuzetno tužni zbog tragičnih događaja koji su se desili u Grčkoj. United Grupa aktivno stoji uz one kojima je pomoć potrebna. U tu svrhu, Nova je pokrenula milionski program pomoći za pogođena područja“.

O organizaciji procesa žiriranja, izvršna direktorica United Media Aleksandra Subotić rekla je: „Izuzetna je čast organizovati žiriranje za prestižne Emmy nagrade i to što smo izabrani vidimo kao priznanje naše liderske pozicije u medijskoj industriji. Posvećeni smo tome da budemo izvrsni u onome šta radimo i to nije samo slogan, već ključ našeg uspjeha. Produkcija je jako važan dio našeg biznisa. Do sada smo kreirali  40 serija i 7 filmova koji su priznati na globalom nivou. Naš rad je prikazan na renomiranim festivalima poput onih u Cannesu i Locarnu, a naše učešće u žiriranju za Emmy nagrade svjedoči o vrhunskom kvalitetu sadržaja koji konstantno proizvodimo. Ono što nas zaista izdvaja je međunarodno priznanje koje smo dobili za naše serije i filmove. Oni nisu samo oduševili publiku u regionu, već su prepoznati i na globalnom nivou. Zahvaljujući našem internacionalnom timu za prodaju, serije i filmovi koje smo proizveli su prikazani u više 50 zemalja. Nastavit ćemo da ulažemo u kvalitetan sadržaj i sa nestrljenjem čekamo da sa publikom podijelimo nove priče.“

Nathaniel Brendel, Sr. dr Emmy® sudija Međunarodne akademije televizijske umjetnosti i nauke, rekao je: „Zahvaljujemo gradu Atini, Atinskoj filmskoj kancelariji, United Media i Novoj što su bili domaćini ovog polufinalnog kruga žiriranja i okupili sve članove žirija. Ovo je krucijalni dio takmičenja za dodjelu međunarodnih nagrada Emmy®“.

 

O United Media

United Media je dio United Group i vodeća medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Posluje u osam zemalja i ima 4.200 zaposlenih, a godišnje proizvodi više od 40.000 sati originalnog sadržaja koji vodeći međunarodni operateri distribuiraju na tržište od više od 40 miliona ljudi. Pored toga, u svom portfoliju ima 55 televizijskih stanica, od kojih sedam sa nacionalnom dozvolom i uspješan digitalni portfolio od 30 web portala, kao i šest štampanih izdanja i pet radio stanica. Kompanija takođe nudi jedinstvenu uslugu oglašavanja sa prodajom reklamnih slotova i preciznim targteiranjem u skladu sa ciljnom grupom za odabrane kanale.