Od Južne Amerike, Pakistana, pa do Atine, Bliskog istoka, i balkanskih zemalja, turska kinematografija očarala je cijeli svijet. Turska je trenutno drugi najveći izvoznik TV serija u svijetu nakon SAD-a, a slijede je Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Imaju više od 650 miliona gledatelja u više od 140 zemalja! Od historijskih drama, preko krimi serija, pa sve do romantičnih komedija – turske serije imaju gotovo sve. Iako su ranije su se bavile pitanjem: „Šta je pravda?”, a u današnjim serijama je fokus prešao na pitanje: „Ko će pobijediti u ovoj igri?”


Upravo to pitanje prožima se kroz novu tursku krimi seriju „Jama“. Prema Forbesovoj listi, “Jama” je trenutno najpopularnija serija u Turskoj. Od početka svog prikazivanja, zaradila je vrtoglavih 58,2 miliona lira te tako postala ne samo još jedna turska serija u nizu, već društveni fenomen o kojem govori cijeli svijet. Priča o Jami – navodno je temeljena na stvarnoj mafijaškoj porodici, iako danas modernizovanoj u tehničkom smislu. Porodična hijerarhija ostala je tradicionalno strukturirana prema legendi ove istanbulske porodice. Ples između onoga što je stvarno i što je imaginarno dao je scenaristima nemilosrdno sredstvo da nas prebaci između strašnog nasilja, zanosne romantike, porodične izdaje, bratske ljubavi, kvartovske osvete i komedije.

Porodica Kočovali upravlja najmračnijim i najopasnijim dijelom Istanbula – Jamom. Oni posjeduju ugled, moć, novac i poštovanje. Iako su blisko povezani sa kriminalom, porodica ima svoja pravila, a najvažnije je: droga se ne smije proizvoditi, koristiti ili prodavati u ovom dijelu grada. Ali jednog dana čovjek po imenu Vartolu vraća se u Jamu odlučan prekršiti “zabranu droge” porodice Kočovali. Kada pomisli da je u tome uspio, Yamač najmlađi član prodice Kočovali se vraća! Uprkos svojoj mladosti i neiskustvu te potpunoj nevoljkosti da bude na čelu porodice, Yamač to mora učiniti, jer je krvna loza oca njegovog Idriza neizbrisiva patrijarhalna veza koja ih vječno povezuje. Yamač doživljava gubitke i prisiljen je izreći strašne kazne koje ozbiljno ispituju njegov razum. Teškoće koje trpi čine njegov položaj na čelu porodice okrutnijim, a njegov život u potpunosti transformišu.
Braća Kočovali i njihovi najmiliji doživljavaju ljubav i sreću, uvjetno i privremeno. Suparničke bande pridružuju se borbi, a Idrizovi stari neprijatelji se pojavljuju s novim gangsterskim prijetnjama.
Priča o Jami je priča o odanosti, gubitku, zaštiti i boli jedne istanbulske porodice. Porodica je sve. Ova rečenica odjekuje kroz cijelu seriju, a ona ne podrazumijeva samo uže članove, već označava cijelu stambenu četvrt. Serija prikazuje nijansirane, kompleksne, bratske i porodične odnose na način koji do sada nismo mogli vidjeti u turskim serijama.
Daleko od fantazije, “Jama” kao serija također pokazuje snažnu usmjerenost na zajednicu. Nekoliko epizoda podiže svijest o autizmu, doniranju organa, a još u novije vrijeme, invalidnosti i virusu COVID-19. Neke epizode također se bave nasiljem nad ženama i onima koji su pretrpjeli štetu od potresa. Na taj način gotovo da je neprimjetna granica između stvarnosti i fantazije. Mnoge od ovih društvenih inicijativa se u “Jami” komuniciraju putem “ispisa na zidu”. Kroz duhovite i sažete grafite, poruke o zdravlju i drugim društvenim temama snažno prenose se snažno i upečatljivo.
Seriju „Jama“ gledatelji u Bosni i Hercegovini mogu uskoro pratiti u programu Nove BH.